Univerza za tretje življenjsko obdobje Grosuplje

Adamičeva cesta 16, 1290 Grosuplje

ZAPISNIK REDNE SEJE STROKOVNEGA SVETA , DNE 16.09.2021, OB 10. URI, V KULTURNEM DOMU, GROSUPLJE, ADAMIČEVA 16

Prisotni: Andreja Smolič, Dora Adamič, Katja Bricelj, Marija Samec, Minka Kovačič, Ivo Puhar ; opravičeno odsotna je bila Marina Furlan

Dnevni red:
1. vpis v študijsko leto 2021/22 in določitev letne članarine
2. razpisani študijski programi
3. spletna učna platforma-nova oblika usposabljanja mentorjev
4. aktivnosti v preteklem študijskem letu
5. natečaj – zgodbe našega kraja
6. Covid ukrepi

Ad 1.
Sprejet je bil sklep, da se razpiše izobraževalne programe. Vpis je 1. oktobra 2021, v Kulturnem domu. Letna članarina za študijsko leto 2021/22 se določi v višini 30 eur. Glej prilogo 1
Prostorov v osnovnih šolah in v Mestni knjižnici , kjer smo doslej izvajali vse programe, ne moremo več uporabljati zaradi koronavirusa.
Sklenili smo pogodbo o najemu prostorov z Obrtno podjetniško zbornico Grosuplje, za čas od 01.10. 2021 do 31. 05, 2022, za mesečno najemnino 500eur in DDV. Najem zajema tudi parkirne prostore.

Ad 2. Vsem že uveljavljenim programom smo dodali še: začetni krožek angleščine, francoski krožek, in debatni krožek( filozofija, družba in umetnost..)

Ad 3. Spletna učna platforma je nova oblika usposabljanja mentorjev. Slovenska UTŽO že 37 let temelji na usposabljanju tistih, ki vodijo posamezne univerze, njihovih mentorjev, prostovoljnih animatorjev in drugih v lokalnem okolju. Ob finančni podpori Ministrstva za izobraževanje znanost in šport RS, so osnovali pričeli graditi SPLETNO UČNO PLATFORMO. V projektih in drugod smo poudarjali potrebo po digitalnem usposabljanju mentorjev, ki naj vzpodbujajo rabo digitalnih orodij v izobraževanju starejših.

Ad 4. Cikel spletnih srečanj Mreže Slovenske UTŽO
-Kako ostati ustvarjalen v času epidemije ?
-namenjamo čas osebnostni rasti ?
– smo znova navezali tesen stik z naravo?
– smo prevrednotili vrdnote?
-se vračamo k humanističnim vrednotam?
O vsem tem je takla beseda na naših spletnih srečanjih, ki smo jih obogatili s svojimi izkušnjami, pogledi, primeri dobrih praks in zamislimi za prihodnost.
Razprave je vodila prof . dr. Ana Krajnc.
Spletna srečanja so se odvijala mesečno, nazadnje 18. junija 2021.
Likovna skupina je sodelovala s svojimi deli na razpis JSKD Ivančna Gorica, z naslovom KULTURNA KRAJINA V JURČIČEVIH LITERARNIH DELIH. OPREMLJENA DELA ZA RAZSTAVO SMO ODDALI 10. JUNIJA 2021. RAZSTAVA BO POSTAVLJENA V MUZEJU KRŠČANSTVA NA SLOVENSKEM V STIČNI V OKTOBRU 2021.
BARVE GLASBE IN BESEDE
Glasbeniki Mojca Menoni Sikur in Martin Sikur v času koronavirusa niso počivali. Katja Bricelj, Franci Zorko in David Tomažin so utvarili prijetna glasbena večera: FIGARO NA SEVERU -8 JUNIJ 2021 in IGRA ZMEŠNJAV- 7. SEPTEMBER 2021.
PROJEKT REKREAKTIVNEGA PISANJA- mentorica Stanka Hrastelj – ZOOM konferenca na spletu, v času od 12. aprila do 7. junija 2021, vsak drugi ponedeljek od 19.30 do 21.00 ure. V projektu je sodelovala Kristina Oblak Šircelj, ki že ima izkušnje z literarnim ustvarjanjem in želi svoje pisanje izboljšati.
Predstavitev modela raziskovalnega učenja in delovanja starejših študentov MESTO ŽIVI V LJUDEH. POGLEDI STAREJŠIH
Program je bil zaključen 10. junija 2021.

Ad 5. ZGODBE MOJEGA KRAJA
Pri literarnem krožku smo vzpodbudili naše literate k pisanju zgodb, ki jih nameravamo izdati v knjižni obliki, popestreni s fotografijami ali slikami, še letos. Prof. Marija Samec bo vodila projekt in tudi zbirala gradivo.

Ad 6.
Glede na trenutno veljavni odlok o začasnih ukrepih za
zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-Co-2, osebe starejše od 15 let, ki vstopajo v prostore, kjer se izvaja dejavnost vzgoje in izobraževanja ( ne glede na vrsto organizacije) je obvezen pogoj PCT ( preboleli, cepljeni, testirani). Uradno dokazilo prinesite s seboj na vpis. Prav tako je v notranjih prostorih izobraževalne organizacije obvezno nošenje obrazne maske.
Seja je bila zaključena ob 12. uri.

Zapisnikar: Dora Adamič                                                                      Predsednica: Andreja Smolič

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)