Srečanje s pisateljem Ernestom Jazbinškom

Obisk pisatelja Ernesta Jazbinška

Branje knjig je zelo pomembno za človeka, saj s tem širi svoj besedni zaklad, povečuje koncentracijo, spodbuja domišljijo ter razmišljanje o prebranem. Ponuja intimen čas zase, v katerem se lahko poglobimo v lastne misli. Naše telo potrebuje rekreacijo, da ostajamo zdravi, krepiti pa moramo tudi svoj um. Z branjem je  to najpreprosteje.

Prisluhnili smo pisatelju

Povprečno petnajst bralk in bralec smo se zbirali vsako zadnjo sredo v mesecu v Koščakovi sobi in se pogovarjali o prebranih knjigah. Letošnja tema je bila: slovenske pisateljice pišejo o življenju ženske v današnjem času. Brali smo o življenju ženske v Afriki, o čemer sta pisali Anka Senčar in Sonja Porle, o indijskih ženskah, ki nam jih je približala Marija Sreš. Zabavali smo se ob prigodah upokojencev v romanu Andreje Pšeničny Na visokih petah, sočustvovali in tudi pokritizirali junakinje romanov Dese Muck Panika in Aksinije Kermauner Dnevnik Hiacinte Novak … Zanimive teme so nas vzpodbujale k razmišljanju o položaju ženske v današnjem svetu, o razlikah v odnosu do ženske v različnih kulturnih okoljih. Z zanimanjem smo prisluhnile mnenjem edinega moškega člana Francija, ki nas je preusmeril na moški pogled na svet ženske. Kar nekaj zanimivih ur smo preživeli v včasih kar burnih razpravah.

Skupaj smo popili kavico…

Lansko zaključno prireditev bralnega kluba je s svojim obiskom počastil pisatelj Ernest Jazbinšek. Navdušeni smo bili nad njegovimi romani, predvsem pa  smo vsi opazili njegov poseben odnos do ženskih likov v njegovih delih. Zato smo ga povabili medse še enkrat, na letošnje zadnje srečanje bralnega kluba v sredo, 25. maja 2016. Pogovarjali smo se o njegovem delu, o načrtih. Pisatelj piše o resničnih dogodkih, le več dogodkov pripiše eni osebi ter spremeni ime in kraj dogajanja. Ko opisuje težak porod, težave posiljenih žensk, zdravljenje narkomanke, posluša pripovedi in se posvetuje s strokovnjaki, zato tako prepričljivo opisuje tudi ženska čustva in občutke.  Predvsem pozitivna mnenja o prebranih romanih so spodbudile k branju še ostale. Gospod Jazbinšek redno spremlja, kako se njegove knjige izposojajo v knjižnicah in v grosupeljski knjižnici z veseljem ugotavlja, da so njegove knjige ves čas med bralci.

Pogovor je stekel…

Ob prijetnem klepetu sta dve urici hitro minili. Ker je bilo to zadnje naše srečanje, smo imeli na mizi jagode, kavo in čaj, da smo se v prijetnem vzdušju poslovili za nekaj mesecev. Seznam knjig za naslednje leto nas bo v začetku poletja že čakal na naši polici, da bomo lahko brali predpisane knjige čez poletje.

Gospod Jazbinšek je bil zadovoljen, da smo ga povabili v naš klub. Po telefonu se nam je zahvalil za prijetni dve urici klepeta in nas povabil na svoj vikend na Polico.

Srečanje smo zaključili s prijetnim klepetom in povabilom na vikend na Polici

Zapisala Marija Samec, fotografiral Franci Zorko

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: ,