Otvoritev razstave  v prostorioh UE Grosuplje
Otvoritev foto razstave v prostorih UE Grosuplje

Povzetek učnega načrta skupine za digitalno fotografijo pri
Univerzi za tretje življenjsko obdobje Grosuplje
v študijskem letu 2016/2017

V upanju, da bo prijavljeno zadostno število naj bi bili slušatelji digitalne fotografije v študijskem letu 2016/2017 razdeljeni v dve skupini in sicer v začetno in nadaljevalno.
Predvidenih je 17 srečanj. Od tega 14 v računalniški učilnici Mestne knjižnice Grosuplje. Dve srečanji bomo izvedli v obliki terenskih vaj na izbrani lokaciji, ki bo glede na vremenske in druge pogoje določena naknadno. Zadnje srečanje pa bo namenjeno postavitvi razstave del slušateljev v prostorih, ki jih bomo dobili na razpolago.
Prvo srečanje bo skupno in bo namenjeno medsebojnemu spoznavanju, ugotavljanju stopnje obstoječega znanja in razdelitvi v skupine. Na tem srečanju se bodo slušatelji seznanili tudi z zgodovino fotografije in osnovami digitalne fotografije kot so: Kaj je digitalna fotografija in kako nastane ter zgradbo digitalne foto kamere.
Na vsakem srečanju bodo slušatelji dobili nalogo, ki jo bodo naredili doma ter izdelek posredovali mentorju po elektronski pošti. Zahtevani elementi naloge bodo takšni, da bodo naloge med seboj primerljive, hkrati pa bodo dopuščale kreativnost vsakega posameznika. Na splošno bo veliko komunikacije med mentorjem in slušatelji potekalo po elektronski pošti. Po njej bodo slušatelji postavljali vprašanja o morebitnih problemih s katerimi se bodo srečali pri opravljanju zadane naloge. Mentor pa jim bo po elektronski pošti posredoval odgovore ter dodatna navodila.

Med otvoritvijo razstave v prostorih UE Grosuplje
Med otvoritvijo razstave v prostorih UE Grosuplje

Na prvih srečanjih se bodo slušatelji začetne skupine posvečali predvsem osnovam fotografiranja. Tako bodo spoznavali vpliv nastavitve zaslonke in osvetlitvenega časa ter njuna soodvisnost, kakor tudi drugih potrebnih parametrov in njihovih nastavitev (ISO, WB,…)
Slušatelji nadaljevalne skupine pa bodo več časa posvečali utrjevanju že pridobljenega znanja na tem področju ter njegovi nadgradnji.
Ustrezen čas bo posvečen tudi osnovnim pravilom dobre kompozicije fotografskega posnetka ter uporabi vseh možnih perspektiv.
V drugem delu se bodo slušatelji začetne skupine začeli seznanjati z osnovami preprostejše obdelave fotografij s predvsem odprtokodnimi programi kot so: Picasa in Gimp ter nekaterimi drugimi za vse dostopnimi aplikacijami. Slušatelji nadaljevalne skupine pa bodo obnovili znanja o uporabi programov Picasa in Corel – Photopaint. Pričeli pa se bodo seznanjati tudi z odprtokodnim programom za obdelavo fotografij GIMP in njegovimi zahtevnejšimi funkcijami. Slušatelji obeh skupin bodo svoje znanje, v prednovoletnem času, preizkusili tudi z oblikovanjem in izdelavo novoletnih voščilnic. Kasneje pa predvsem slušatelji nadaljevalne stopnje tudi razglednic, plakatov in foto-knjig.
V pomladnem delu  pa se bosta obe skupini posvetili pripravi  fotografij za razstavo, ki bo tudi tokrat tematsko obarvana. Del časa pa bo namenjen tudi utrjevanju in preverjanju pridobljenega znanja.
Poučevanje oz. mentoriranje bo potekalo po principu postopnosti. Sprotno preverjanje znanja bo omogočalo, da bo sleherni slušatelj obvladal vsa znanja, ki naj bi jih pridobil v tem študijskem letu. Zato bo poudarek tudi na individualnem pristopu saj se zavedamo kako pomemben je za uspeh skupine vsak njen član.

Ogled Fotorazstave v prostorih UE Grosuplje
Ogled foto razstave v prostorih UE Grosuplje

Učno gradivo bo slušateljem posredovano v različnih oblikah. Pri predstavitvi posameznih tem se bomo posluževali predvsem PowerPoint prezentacije ter projekcije s pomočjo digitalnega projektorja.  Prav projekcija na projekcijsko platno bo omogočala, da bodo vsi slušatelji lahko spremljali izvajanje posameznih operacij v programih za dodelavo obdelavo in predelavo fotografij.

Pri organizaciji srečanj tako v učilnici kot na terenu bo dobrodošla tudi pomoč animatorja, ki bo poskrbel tudi za nekatera organizacijsko tehnična opravila.

Mentor: Franci Zorko

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)