Roblek na Begunjščici, 7. november 2013
IMG 4597-2Zaradi slabše vremenske napovedi je bil 3. pohod skupine za planinarjenje in pohodništvo prestavljen s petka na četrtek. Izkazalo se je, da smo zadeli »terno«. Imeli smo vreme, kakrnšega bi si lahko človek samo zaželel za pohod, ki nas je popeljal do Roblekovega doma na Bebunjščici.
IMG 4552Po megleni vožnji proti Ljubelju se nam že med vožnjo odpre modro nebo. Lep znak za dobro raspoložene udeležence, ki se v dveh avtomobilih vzpenjamo proti Ljubelju. Parkiramo na parkirišču smučišča Zelenica, vzamemo nahrbtnike, palice in pot pod noge.
IMG 4561Odpravimo se po Bornovi poti, tako se imenuje po baronu Bornu, predvojnemu lastniku teh gozdov, proti planini Preval. Zelo lepo speljana pot, malo čez melišče, nekje skozi dva tunela, je za varnejši korak zavarovana tudi z jeklenicami. Slikovita pot z lepimi razgledi nas kmalu pripelje na planino Preval (1311 m).
IMG 4566Tu se malo odpočijemo in nato nadaljujemo strmo pot proti Robleku. Na panoramski poti (tako jo imenuje naš vodič Tone) se nam odpirajo čudoviti razgledi. Pod nami globoko spodaj leži Radovljica, za njo Jelovica, blejsko jezero z otočkom, zasnežen očak Trglav in na vzhodni strani zameglena ljubljanska kotlina. Pri izviru Roža se napijemo bistre studenčnice in nadaljujemo proti vrhu.

Roblekov domPred Roblekovim domom na Begunjščici (1657m), žal je bil zaradi zimskega časa zaprt, smo se pošteno okrepčali, odpočili, skupinsko fotografirali in se dobro raspoloženi odpravili nazaj po teh čudovitih planinskih poteh na izhodišče našega pohoda. Mnenje vseh nas, bilo nas je deset, je bilo po sedmih urah hoje enotno – še več takšnih pohodov.
Besedilo Andrej Grm
Fotografije Vida Curk

(Skupno 2 obiskov, današnjih obiskov 1)