Univerza za tretje življenjsko obdobje Grosuplje
Adamičeva cesta 16, 1290 Grosuplje
DŠ: 33722803
TRR: 02022-0259043213
Tel.: 041 321 030-Andreja Smolič
POROČILO UNIVERZE ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE GROSUPLJE za študijsko leto 2018/19
Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje je zaščiteno ime in predstavlja jasno opredeljen ter določen koncept in model. Študij poteka skozi vse študijsko leto v obliki študijskih krožkov s sodelovanjem mentorja in animatorja, ter prenaša znanje in izkušnje v lokalno okolje. Takšen način delovanja se v formaliziranih dejavnostih ( zavod, inštitut….) v okviru inštitucije težje razvije, širino dobi v nevladni organizaciji. Izobraževanje na univerzah za tretje življenjsko obdobje temelji na znanstvenih vedah in disciplinah ter je izrazito neprofitno naravnano.

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje s sedežem v Ljubljani, povezuje 54 univerz v 48 krajih. Organizira posvete, informira, koordinira in povezuje članice mreže, jim nudi strokovno pomoč in svetovalno podporo ter jih zastopa na nacionalni ravni..
Univerza za tretje življenjsko obdobje Grosuplje deluje že šestnajsto leto. Smo ena izmed 54 univerz v Sloveniji. V vseh slovenskih univerzah se je v letu 2018-19 izobraževalo preko 20.000 študentov.
Poleg izobraževalnih študijskih krožkov so v društvu tudi taki, s kulturno vsebino. Oblikujemo jih v dogodke, projekte in z njimi vstopamo v aktivno, živo medgeneracijsko mrežo.
LITERARNA DEJAVNOST
-zasnova skrbništvo in organizacija PREŠERNOVE POTI OD GROSUPLJEGA DO KOPANJA, ki je postala že tradicionalna, letos že trinajstič. Na dan slovenskega kulturnega praznika- 8. februarja, v cerkvi na Kopanju, pripravimo bogat kulturni program. V letu 2011 smo pot označili na terenu in jo vnesli v topografsko karto občine Grosuplje, kot PREŠERNOVA POT ( PP )
– BEREMO OB KMEČKI PEČI z literarnimi večeri v Koščakovi sobi Mestne knjižnice Grosuplje, ter vsakoletna podelitev bralne značke . Na literarne večere so povabljeni tudi pesniki in pisatelji: prejšnja leta pisatelj Tone Frelih, pesnik dr. Miklavž Komelj, pisateljica in prevajalka Lojzka Avajanos…. Pisatelj Ernest Jazbinšek je letos predstavil svoj roman BRATA. Dr. Mihael Glavan pa je
študijsko predstavil generala Rudolfa Maistra.
Občina Grosuplje je bila izbrana v aprilu 2019, kot BRANJU PRIJAZNA OBČINA na Ministrstvu za kulturo RS, tudi zaradi teh projektov.

BARVE GLASBE IN BESEDE
Medgeneracijsko sodelovanje z vrhunskimi glasbeniki klasične glasbe ter Mestno knjižnico Grosuplje . Že šesto leto oblikujemo glasbeno literarne večere, kjer izbrana besedila interpretirajo slušatelji literarnega krožka naše univerze. To je literarno recitacijska skupina, ki pripravlja literarni del koncertov BARVE GLASBE IN BESEDE in nastopa na mnogih prireditvah v okviru univerze.
– Marija Samec in Katja Bricelj pomagata glasbenikom, ki izvajajo koncerte, izbrati umetniška besedila in večkrat napisati uvodne misli in osmisliti dogodek.
– Izbrana besedila interpretirajo slušatelji literarnega krožka: Katja Bricelj, Rozi Fortuna, Marija Samec, Ivo Puhar, Kristina Šircelj Oblak, Martin Oblak in Franci Zorko. V letu 2018-19 je bilo šest glasbenih večerov:
– 1. NIHAJI LJUBEZNI
– 2. OČETOVE STOPINJE
– 3. IN LJUBEZEN TUDI
– 4. IZ MOJEGA ŽIVLJENJA
– 5. PUSTI PETI MOJGA SLAVCA
– 6.DECEMBERSKI DOBRODELNI KONCERT ( Bach, Mozart, Schubert)

– Univerza je že sodelovala v okviru večerov BARVE GLASBE IN BESEDE s skladateljico Bojano Šaljič Podešva, pri izvedbi literarno-filmsko glasbenega dogodka, POTOVANJE NA LUNO. Pristopili smo k njenemu novemu projektu BARVE ČASA- glasbeno literarna kontemplacija. Prva izvedba tega novega projekta je bila 29. novembra 2016, skupaj z našimi člani recitacijske skupine Univerze in ponovitev 8. februarja 2017, na Dnevih kulture v Novi Gorici in 29. avgusta 2017. S skladateljico se bomo osebno srečali na petem večeru, v maju 2020, z njeno skladbo VIDIM IN SLIŠIM VESOLJE.
Za koncerte BARVE GKASBE IN BESEDE, je Knjižnica Grosuplje, 23. novembra 2018, prejela PRIZNANJE za poseben projekt za odrasle, ki nadgrajuje delo knjižnice.

– LIKOVNO USTVARJANJE Osrednji dogodek likovne in fotografske umetnosti je postavitev razstav.
– Popestrijo tako notranje kot zunanje galerijske kotičke občine Grosuplje. Na univerzi sta dve likovni skupini ( 20 slušateljev), ki jih vodijo mag. Anja Šmajdek, akademska kiparka, Urša Meke,akademska slikarka in Alenka Čož, likovna pedagoginja. Sodelovali smo na mednarodnih extemporih: Grožnjan, Motovun, Hrastovlje, Drežnica, Rakek ,Ljubljanska banka,enota Grosuplje. Razstavljamo v Mestni knjižnici Grosuplje in enoti Videm-Dobrepolje, v avli Kulturnega doma Grosuplje, Dom starejših občanov Grosuplje, Dom Svete Terezije na Vidmu.
V novi zgradbi Upravne enote Grosuplje, smo popestrili hodnike, ki so tako postali stalna galerija naše univerze.

– FOTOGRAFSKA SKUPINA nas s svojimi razstavami opozarja na lepote lokalnega okolja in ohranja snovno kulturno dediščino. V preteklem letu so predstavili dve razstavi, ŠTIRJE LETNI ČASI na Upravni enoti v Grosuplju, v Mestni knjižnici pa UJETI TRENUTEK

– KNJIGA OTROŠKIH PESMI AVTORICE GABRIJELE CEDILNIK-
– ČRIČEK V DALJAVI JE PESEM ZAPEL
– Predstavitev knjige z besedo glasbo in baletom je bila v okviru vseslovenskega projekta NOČ KNJIGE, 24. aprila 2019, v Mestni knjižnici Grosuplje. S tem založniškim projektom podpiramo kvalitetno ljubiteljsko, literarno in likovno ustvarjalnost v občini Grosuplje, tudi v okviru občinskega projekta, GROSUPLJE- MLADIM PRIJAZNA OBČINA.
– Karmina Zadnik, je skozi likovni izraz podprla vsebino pesmi in s svojo ustvarjalnostjo popolnoma suvereno, vizualno nadgradila otroško poezijo.
– Akademska slikarka in magistra umetnosti s številnimi izkušnjami na področju likovne in vizualne ustvarjalnosti, Joana Zajac Slapničar, je kot oblikovalka, dodala knjigi zaključno noto.

– 5. MEDNARODNI FESTIVAL ZNANJA IN KULTURA STAREJŠIH, 25 april 2019, v Domžalah

– Slovenska univerza vsako drugo leto posveča posebno pozornost znanju in kulturi starejših na mednarodnem festivalu, pod pokroviteljstvom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. V sklopu tega festivala je bila Univerza za tretje življenjsko obdobje Grosuplje, posebej povabljena, da predstavi PODOBE NAŠE UNIVERZE: KAKO DELUJEMO V SVOJEM KRAJU.
– IZPOSTAVILI SMO:
– projekt NAŠE KAPELICE,
– zasnovo in izvedbo projekta PO PREŠERNOVI POTI OD GROSUPLJEGA DO KOPANJA- na dan slovenskega kulturnega praznika 8. februar,
– Projekt ZNAŠ NAUČI DRUGEGA-mentorstvo na Osnovni šoli Brinje, kjer prostovoljci učencem pomagajo pri predmetih: matematika, fizika, kemija in slovenščina.
– Pravljico BELI ZAJČEK, ki jo je napisala Katja Bricelj, smo izdali v knjižni obliki, ilustrirala pa jo je učenka 7. razreda Osnovne šole Šmarje-Sap, Klara Maver.
– Ivo Puhar je oblikoval slikovno predstavitev, Tone Pelko pa svoje poslanstvo prostovoljca, na Osnovni šoli Brinje

UMETNOSTNA ZGODOVINA
– Krožek vodi od leta 2005 Agata Freyer, akademska slikarka in lutkarica. Za ta krožek je med slušatelji veliko zanimanja. Program je pester, ker so poleg predavanj organizirani tudi obiski razstav doma in v tujini. S svojim znanjem iz umetnostne zgodovine so slušatelji sodelovali tudi pri projektu NAŠE KAPELICE.
– RESTAVRATORSTVO
Mentor krožka je dr. Ljubo Zidar, ak. kipar, mag. restavratorstva. Namen programa je , da se preko slušateljev posredno vpliva na pravilen odnos do varovanja kulturne dediščine. Slušatelji se seznanijo s praktičnimi konzervatorskimi postopki na različnih materialih in predmetih. Sodelovali so pri restavriranju starih lesenih baročnih cerkvenih kipov z oltarja PODRUŽNIČNE CERKVE ŽUBINA pri Velikem Gabru. Skupina je sodelovala tudi pri restavriranju poročne sobe v Koščakovi hiši na Grosupljem ( Mestna knjižnica Grosuplje)

– TUJI JEZIKI
UČIMO SE ANGLEŠKO, NEMŠKO, ITALIJANSKO, ŠPANSKO IN RUSKO
Učenje jezika ne pomeni le spoznavanje novih besed in slovničnih struktur, je veliko več. Spoznavamo kulturo naroda, literaturo, umetnost, zgodovino in geografijo. Znanje jezika nas bogati, dviga samozavest, lahko beremo in potujemo. Slušatelji italijanskega jezika redno sodelujejo z italijanskim inštitutom v Sloveniji, kjer imajo sodobno knjižnico italijanske literature. Ta inštitut povezuje, svetuje in organizira študij v različnih italijanskih mestih. Tako so naši slušatelji bili večkrat na izpopolnjevanju v Padovi in Firencah.
Slušatelji nemškega krožka ( mentor Igor Rajner) so bili na tridnevnem izpopoljnevanju v Stutgartu.

– RAČUNALNIŠTVO IN SPLETNA STRAN
Na osnovni šolI Louisa Adamiča v Grosupljem imamo že štirinajsto leto računalniško opismenjevanje v računalniškem razredu. Zanimanje za računalništvo je zelo veliko. V letu 2013 je računalniška skupina postavila spletno stran (www.utzog.si), ki jo sami urejamo in posodabljamo.( Marina Novak, Marija Samec, Vida Curk , Ivo Puhar) Prijetno se je sprehoditi po spletni strani in spremljati delo številnih skupin.

– MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE
1. V sodelovanju bralnega kluba za odrasle BEREMO OB KMEČKI PEČI ter Mestno knjižnico Grosuplje, smo doživeli dva srečanja z osnovnošolci v okviru pobude, da bi se ob pogovoru o prebranih knjigah, srečevali z mladimi- učenci 7. razredov osnovne šole Louisa Adamiča. Člani bralnega kluba smo bili veseli srečanja z živahnimi in samostojno razmišljujočimi osnovnošolci. Letos so prebrali mladinski roman Nataše Konc Lorenzzuti, AVTOBUS OB TREH, v okviru projekta RASTEM S KNJIGO.
Za medgeneracijsko branje so izbrali knjigo SILVESTERSKI VEČER, avtorice domačinke OLGE PEGE KUNSTELJ.
2. V Centru aktivnosti –Dom starejših občanov Grosuplje, je tedensko potekala likovna delavnica z učenci osnovne šole Louis Adamič in oskrbovanci doma, ki jo je vodila mentorica likovne skupine naše univerze, Alenka Čož. To leto se ta dejavnost nadaljuje in je že predvidena razstava ustvarjenih del v domu.
3. V Centru za socialno delo Grosuplje smo skrbniki mladoletnikom, v skladu z Zakonom o družinskih razmerjih.
4. ŠPORTNO DRUŽENJE TREH GENERACIJ z otroci vrtcev, s starši, dedki in babicami.

PROJEKT ZNAŠ NAUČI DRUGEGA– mentorstvo na Osnovni šoli Brinje.
Prostovoljci, ki jih veseli delo z učenci, nudijo dodatno pomoč pri posameznih predmetih ali učenju slovenskega jezika. Program je namenjen zlasti učencem, ki so nedavno prišli v Slovenijo in še niso vešči govoriti slovensko. V šolskem letu 2015-2016 je sodelovalo šest prostovoljcev. Učencem višjih razredov pomagajo pri predmetih: matematika, fizika, kemija… Ta projekt se nadaljuje tudi v letu 2019-20. (Dora Adamič, Tone Pelko, Milojka Stanič)
ŠTUDIJSKI KROŽKI
Ime študijskega krožka    Št. skupin     Štev udeležencev      moški           ženske
Angleški jezik                            6                         74                        9                 65
Nemški jezik                              4                         34                        6                 28
Italijanski jezik                           2                         16                        4                  12
Španski jezik                              1                           9                         0                   9
računalništvo                              1                          12                        2                  10
Digit.fotografija                           2                          24                      10                  14
Umetnostna zgodovina              1                         36                         9                  27
Literarna zgodovina                   1                          14                         1                  13
restavratorstvo                           1                            3                         1                    2
slikarstvo                                    2                         20                         3                  17
Beremo ob kmečki peči             1                          14                         1                  13
Nordijska hoja                            2                          22                         1                  21
Telovadba                                   1                           12                         0                 12
Joga                                            1                            8                          0                   8
Zborovsko petje                          1                          26                        11                  15
Pohodništvo                                1                          10                          5                    5
Ruski jezik                                   1                            6                          1                    3

V študijskem letu 2018-19 je Univerzo obiskovalo 170 slušateljev, ki se izobražujejo v 32 krožkih ( 23 mentorjev in 31 animatorjev).
Izobraževalni programi potekajo običajno več let. Razpisane vsebine se lahko letno spreminjajo, glede na želje in potrebe slušateljev.

JAVNA KAMPANJA
Na domači spletni stranI www.utzog.si, seznanjamo slušatelje, mentorje, mrežo slovenskih univerz in širšo javnost o dogodkih, novostih, tekočih dogajanjih in aktivnostih na univerzi.
V tem študijskem letu so spletne novice Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje izšle deset krat. Pošiljamo jih v prvi vrsti mentorjem in animatorjem, kateri naj bi jih razposlali slušateljem. E-novice odpirajo nove poglede in vprašanja o starejših, dejavni starosti in novih socialnih vlogah starejših.
Objave v občinskem glasilu ODMEVI
Obvestila o aktualnih dogajanjih in novostih na univerzi objavimo v vsaki številki mesečnika ODMEVI, za kar vsakokrat vzorno poskrbi Marija Samec. Prav tako pripravlja vezna besedila in vodi naše prireditve.

PRIREDITVE
Ob zaključku študijskega leta pripravimo vsakokrat dogodek, na katerem predstavimo med letom ustvarjene kulturne vsebine, ki se povežejo s turistično in kulturno dediščino kraja.

-TRINAJSTI POHOD PO PREŠERNOVI POTI GROSUPLJE- KOPANJ, kulturni program so oblikovali MePZ U3 IN LITERARNA SKUPINA U3 , v cerkvi na Kopanju

LIKOVNE RAZSTAVE , 31. maj 2019
-Odprtje likovne razstave, ZORENJE LIKOVNIKA
-Likovno ustvarjanje v srednjem veku, ( Klara Maver , mentorica Katja Bricelj)
-Odprtje razstave PORTRET naših umetnikov, ki so v tem letu praznovali okroglo obletnico rojstva, na Upravni enoti, 14, februarja 2019

-Odprtje razstave fotografskega krožka UJETI TRENUTEK , mentor Franci Zorko,
31.maj 2019, Dvorana Mestne knjižnice Grosuplje .

-ŠPORTNO DRUŽENJE TREH GENERACIJ, maj 2019, z otroci vrtcev, s starši, dedki in babicami.

-ZAKLJUČNA PRIREDITEV PETNAJSTEGA ŠTUDIJSKEGA LETA , kulturni program Me PZ U3 , pod vodstvom dirigentke Gabrijele Cedilnik in korepetitorja Primoža Cedilnika
31. maj 2019, dvorana Mestne knjižnice Grosuplje.

Na območnem srečanju literatov seniorjev, iz občin: Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje, je Majda Senčar prejela posebno priznanje za izjemno občutljivo literarno ustvarjanje: ESEJ O IVANU CANKARJU.

Predstavili smo tudi knjige članov, ki so jih izdali v samozaložbi, v Mestni knjižnici Grosuplje:
Franci Zorko:ŽIVLJENJE JE KOT CVETOČE POLJE, 6. december 2018
Sonja Gliha in Franc Gliha: CAMINO DE SANTIAGO, v dveh delih s potopisnim predavanjem, 20. februar 2019
Jovan Markov: ŽIVLJENJSKE ZGODBE TREH BRATOV, 27. marec 2019

MEŠANI PEVSKI ZBOR U3 GROSUPLJE

Na veliko željo članov smo se prvič sestali januarja 2013. Zdaj zbor šteje 26 pevcev, ki se tedensko sestajajo na vajah v prostorih O. Š. Brinje, pod vodstvom glasbene pedagoginje Gabrijele Cedilnik in korepetitorja Primoža Cedilnik

Kulturni program, ob vpisu v študijsko leto 2019-2020 , 1. oktobra 2019.

Božično novoletni koncert , 19. decembra 2019 , v Mestni knjižnici Grosuplje. Razstavo jaslic je pripravila akademska kiparka Ana Korenč, mojstrica slovenskih glinenih jaslic.

Dne 30. maja 2019, smo gostovali v Zdravilišču Dolenjske Toplice s koncertom SVA PEVALA, SVA VRISKALA.

-NORDIJSKA HOJA, JOGA, TELOVADBA ZA STAREJŠE IN POHODNIŠTVO
Velika večina naših članov skrbi za svoje zdravje in dobro telesno počutje.
Vsi programi telesnih aktivnosti so tedenski, pod strokovnim vodstvom usposobljenih mentorjev. Pohodništvo je dvakrat mesečno.
Grosuplje, 25. december 2019 Andreja Smolič, predsednica

(Skupno 189 obiskov, današnjih obiskov 1)