Univerza za tretje življenjsko obdobje Grosuplje deluje že štirinajsto leto. Smo ena izmed 54 univerz v Sloveniji. V vseh slovenskih univerzah se je v letu 2015-16 izobraževalo preko 20.000 študentov.
Ustanovljena je tudi Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje s sedežem v Ljubljani. Povezuje 54 univerz v 47 krajih. Slovenska univerza organizira posvete in nas povezuje z Ministrsvom za izobraževanje, znanost in šport, ki je končno začelo upoštevati, da smo pomembna populacija starejših in da nas je potrebno upoštevati v državnem proračunu.
Poleg izobraževalnih študijskih krožkov so v društvu tudi taki, s kulturno vsebino. Oblikujemo jih v dogodke, projekte in z njimi vstopamo v aktivno, živo medgeneracijsko mrežo.
– zasnova skrbništvo in organizacijo PREŠERNOVE POTI OD GROSUPLJEGA DO KOPANJA, ki je postala že tradicionalna, letos že enajstič. Na dan slovenskega kulturnega praznika- 8. februarja, v cerkvi na Kopanju, pripravimo bogat kulturni program. V letu 2011 smo pot označili na terenu in jo vnesli v topografsko karto občine Grosuplje, kot PREŠERNOVA POT ( PP
– Raziskovanje in izvedba projekta NAŠE KAPELICE, ki je izšel v knjigi z istim naslovom
– BEREMO OB KMEČKI PEČI z literarnimi večeri v Koščakovi sobi Mestne knjižnice Grosuplje, ter vsakoletna podelitev bralne značke . Na literarne večere so povabljeni tudi pesniki in pisatelji. V januarju 2015 je prišla med nas na zaključek četrtege leta bralne značke, pisateljica in prevajalka Polona Glavan. Predstavila je svoj roman KAKORKOLI. Prejšnja leta pa tudi pisatelj Tone Frelih, pesnik dr. Miklavž Komelj, pisateljica in prevajalka Lojzka Avajanos, ki je slovenskega rodu. V letu 2016, je bil literarni večer 30 novembra z mlado pisateljico Mašo Mlinarič, ki je predstavila svoj roman MOSTOVI VSEH REALNOSTI. Ob tej priliki smo podelili zvestim bralcem, bralno značko. Na literarnih večerih je bil letos dvakrat pisatelj Ernest Jazbinšek.
– BARVE GLASBE IN BESEDE- medgeneracijsko sodelovanje z vrhunskimi glasbeniki klasične glasbe ter Mestno knjižnico Grosuplje . Že peto leto oblikujemo skupaj glasbeno literarne večere, kjer izbrana besedila interpretirajo slušatelji literarnega krožka.( pet koncertov v študijskem letu) Gostje večerov so bili: dramatik, pesnik, prevajalec Milan Jesih, pisatelj Feri Lainšček in pisatelj Drago Jančar.
– Univerza je že sodelovala v okviru večerov BARVE GLASBE IN BESEDE s skladateljico Bojano Šaljič Podešva, pri izvedbi literarno-filmsko glasbenega dogodka, POTOVANJE NA LUNO. Pristopili smo k njenemu novemu projektu BARVE ČASA- glasbeno literarna kontemplacija. Prva izvedba tega novega projekta je bila 29. novembra 2016, skupaj z našimi člani recitacijske skupine Univerze in ponovitev 8. februarja 2017, na Dnevih kulture v Novi Gorici in 29. avgusta 2017.
– LIKOVNO USTVARJANJE
– Odmevne so tudi domiselne razstave likovnih skupin in njihove izvirne instalacije, ki popestrijo tako notranje kot zunanje galerijske kotičke občine Grosuplje. Na univerzi sta dve likovni skupini ( 24 slušateljev), ki jih vodijo mag. Anja Šmajdek, ak. kiparka, Urša Meke.ak. slikarka in Alenka Čož, likovna pedagoginja. Sodelovali smo na mednarodnih extemporih: Grožnjan, Motovun, Hrastovlje, Drežnica, Rakek ,Ljubljanska banka,enota Grosuplje. Razstavljamo v Mestni knjižnici Grosuplje in enoti Videm-Dobrepolje, v avli Kulturnega doma Grosuplje, Dom starejših občanov Grosuplje, Dom Svete Terezije na Vidmu.
Na odprtju nove Upravne zgradbe v Grosupljem, smo popestrili hodnike, ki so tako postali stalna galerija naše univerze.

– FOTOGRAFSKA SKUPINA nas s svojimi razstavami opozarja na lepote lokalnega okolja in ohranja snovno kulturno dediščino. V preteklem letu so predstavili dve razstavi, PODOBE MOJEGA KRAJA in ŠTIRJE LETNI ČASI v Mestni knjižnici in na Upravni enoti v Grosuplju.
– OB ZAKLJUČKU ŠTUDIJSKEGA LETA pripravimo vsako leto na drugi lokaciji dogodek, na katerem se predstavijo med letom ustvarjene kulturne vsebine, ki se povežejo s turistično in kulturno dediščino kraja, izbranega za ta dogodek ( Tabor Cerovo, Županova jama, Turjak, Višnja Gora, Polževo, Muljava, Boštanj, Škocjan, Šmarje Sap, Kopan, Mestna knjižnica Grosuplje….)

LITERARNO STROKOVNA EKSKURZIJA V SLOVENSKO ZAMEJSTVO
Leta 2008 smo se odločili, da bomo raziskovali slovensko zamejstvo.
Tako malo smo vedeli o pokrajinah, kjer Slovenci zunaj meja Slovenije še govorijo slovensko in se borijo za svoj položaj med večinskim ljudstvom in za svoj jezik. Najprej smo se odpravili v zahodno zamejstvo: v Čedad, Špeter Slovenov in Bardo. Spoznali smo slovensko šolo v Špetru in se v Bardu srečali z dr. Viljemom Černom in duhovnikom furlanskega rodu, ki se je naučil slovensko in je pomagal pri izdaji nedeljski mašnih beril v terskem narečju. V letu 2009 smo v Porabju vzpostavili pristen stik z domačini in z njihovo govorico. Na Koroško, predvsem na področju okoli Celovca,smo se odpravili leta 2010. Nepozabno je bilo srečanje na Slovenski gimnaziji v Celovcu, kjer smo spoznali domačina dr. Franceta Vrbinca in njegovega sina, ravnatelja gimnazije, dr. Miho Vrbinca. Še vedno vzdržujemo stike z njima. Leta 2011 smo obiskali okolico Trsta. Vodil nas je pesnik, pisatelj, dolgoletni župan Doline pri Trstu, Boris Pangerc. Doživeli smo predpraznično vzdušje v Dolini, ko se je cela vas pripravljala na majenco-folklorno prireditev. Na trgu postavijo in okrasijo češnjo ter rajajo pod njo. Maja 2015 pa nas je arhitekt, dr. Peter Fister popeljal PO POTI PROTITURŠKIH TABOROV NA AVSTRIJSKO KOROŠKO.

– MEDNARODNI FESTIVAL ZNANJA IN KULTURE STAREJŠIH Poteka že četrti mednarodni festival znanja in kulture starejših, ki je bil 20. aprila 2017, v Šentjurju pri Celju. Častni pokrovitelj festivala je predsednik RS Borut Pahor. S svojim prispevkom, MED KULTURO IN IZOBRAŽEVANJEM, smo sodelovali tudi mi.
– UMETNOSTNA ZGODOVINA
Krožek vodi že od leta 2005 Agata Freyer, ak, slikarka in lutkarica. Za ta krožek je med slušatelji veliko zanimanje. Program je pester, ker so poleg predavanj organizirani tudi obiski razstav doma in v tujini. S svojim znanjem iz umetnostne zgodovine so slušatelji sodelovali tudi pri projektu NAŠE KAPELICE.
– Profesor dr. Peter Fister, arhitekt, nam je predstavil arhitekturno kulturno dediščino ter ohranjanje dediščine kot ene najtrajnejših in najpomembnejših sestavin človekovega bivalnega okolja. V naslednjih predavanjih:
– RAZVOJ IN VPLIVI UTRDBENE ARHITEKTURE
– NASTANEK KMEČKIH UTRDB TABOROV
– UTRDBENA ARHITEKTURA SLOVENSKIH KMEČKIH UTRDB-TABOROV
– ZAKONITOSTI RAZVOJA SAKRALNE ARHITEKTURE
– RESTAVRATORSTVO
Mentor krožka je dr. Ljubo Zidar, ak. kipar, mag. restavratorstva. Namen programa je , da se preko slušateljev posredno vpliva na pravilen odnos do varovanja kulturne dediščine. Slušatelji se seznanijo s praktičnimi konzervatorskimi postopki na različnih materialih in predmetih. Sodelovali so pri restavriranju starih lesenih baročnih cerkvenih kipov z oltarja PODRUŽNIČNE CERKVE ŽUBINA pri Velikem Gabru. Skupina je sodelovala tudi pri restavriranju poročne sobe v Koščakovi hiši na Grosupljem ( Mestna knjižnica Grosuplje

– TUJI JEZIKI
UČIMO SE ANGLEŠKO, NEMŠKO, ITALIJANSKO, ŠPANSKO IN RUSKO
Učenje jezika ne pomeni le spoznavanje novih besed in slovničnih struktur, je veliko več. Spoznavamo kulturo naroda, literaturo, umetnost, zgodovino in geografijo. Znanje jezika nas bogati, dviga samozavest, lahko beremo in potujemo. Slušatelji italijanskega jezika redno sodelujejo z italijanskim inštitutom v Sloveniji, kjer imajo sodobno knjižnico italijanske literature. Ta inštitut povezuje, svetuje in organizira študij v različnih italijanskih mestih. Tako so naši slušatelji bili trikrat na izpopolnjevanju v Padovi.

– RAČUNALNIŠTVO
Na obeh osnovnih šolah v Grosupljem imamo že dvanajsto leto računalniško opismenjevanje v računalniškem razredu. Zanimanje za računalništvo je zelo veliko. V letu 2013 je računalniška skupina postavila spletno stran (www.utzog.si), ki jo sami urejamo in posodabljamo.( Marina Novak, Marija Samec, Vida Curk , Ivo Puhar) Prijetno se je sprehoditi po spletni strani in spremljati delo številnih skupin.

– MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE
1. V sodelovanju bralnega kluba za odrasle BEREMO OB KMEČKI PEČI ter Mestno knjižnico Grosuplje, smo doživeli dva srečanja z osnovnošolci v okviru pobude, da bi se ob pogovoru o prebranih knjigah, srečevali z mladimi- učenci 7. razredov osnovne šole Louisa Adamiča. Člani bralnega kluba smo bili veseli srečanja z živahnimi in samostojno razmišljujočimi osnovnošolci.
2. V Centru aktivnosti –Dom starejših občanov Grosuplje, je tedensko potekala likovna delavnica z učenci osnovne šole Louis Adamič in oskrbovanci doma, ki jo je vodila mentorica likovne skupine naše univerze. To leto se ta dejavnost nadaljuje in je že predvidena razstava ustvarjenih del v domu.
3. V Centru za socialno delo Grosuplje smo skrbniki mladoletnikom, v skladu z Zakonom o družinskih razmerjih.
4. ŠPORTNO DRUŽENJE TREH GENERACIJ z otroci vrtcev, s starši, dedki in babicami.

PROJEKT ZNAŠ NAUČI DRUGEGA- mentorstvo na Osnovni šoli Brinje.
Prostovoljci, ki jih veseli delo z učenci, nudijo dodatno pomoč pri posameznih predmetih ali učenju slovenskega jezika. Program je namenjen zlasti učencem, ki so nedavno prišli v Slovenijo in še niso vešči govoriti slovensko. V šolskem letu 2015-2016 je sodelovalo šest prostovoljcev. Učencem višjih razredov pomagajo pri predmetih: matematika, fizika, kemija… Ta projekt se nadaljuje tudi v letu 2016-17.( Dora Adamič, Tone Pelko, Milojka Stanič, Marija Žorž in dr. Miran Žorž)
ŠTUDIJSKI KROŽKi
Ime študijskega krožka  Št. skupin  Štev udeležencev moški ženske
Angleški jezik                          6                 81                        13           68
Nemški jezik                           4                 41                          5            36
Italijanski jezik                       3                 32                        10           22
Španski jezik                           1                    7                          0             7
računalništvo                         4                  57                        28           29
Digit.fotografija                     2                  19                         10             9
Umetnostna zgodovina        1                  48                           9           39
Literarna zgodovina              1                  14                           1             13
restavratorstvo                       1                    3                           1               2
slikarstvo                                 2                  24                          2             22
Beremo ob kmečki peči        1                     9                           0              9
Nordijska hoja                       3                   34                           1             33
Telovadba                               1                    18                            0           18
Joga                                         1                     11                            0            11
Zborovsko petje                     1                    29                          11            18
Pohodništvo                           1                    10                            4              6
Ruski jezik                              1                      4                            0              4

V študijskem letu 2016-17 se je vpisalo 170 slušateljev, ki se izobražujejo v 32 krožkih ( 23 mentorjev in 31 animatorjev).
Izobraževalni programi potekajo običajno več let. Razpisane vsebine se lahko letno spreminjajo, glede na želje in potrebe slušateljev.

JAVNA KAMPANJA
Na domači spletni stranI www.utzog.si, seznanjamo slušatelje, mentorje, mrežo slovenskih univerz in širšo javnost o dogodkih, novostih, tekočih dogajanjih in aktivnostih na univerzi.
V tem študijskem letu so spletne novice Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje izšle deset krat. Pošiljamo jih v prvi vrsti mentorjem in animatorjem, kateri naj bi jih razposlali slušateljem. E-novice odpirajo nove poglede in vprašanja o starejših, dejavni starosti in novih socialnih vlogah starejših.
Objave v občinskem glasilu ODMEVI
Obvestila o aktualnih dogajanjih in novostih na univerzi objavimo v vsaki številki mesečnika ODMEVI.

NASTOPI IN PRIREDITVE
– VPIS V NOVO ŠTUDIJSKO LETO 2016-2017
Strokovno predavanje prof. dr. Borut Štrukelj: biološka zdravila in kulturni program pevcev MePZ U3, dne 03.10,2016.

Cikel predavanj, arhitekta prof.dr. Perta Fistra:
– ZAKONITOSTI RAZVOJA SAKRALNE ARHITEKTURE, dne 24. februarja 2017.

-ENAJSTI POHOD PO PREŠERNOVI POTI GROSUPLJE- KOPANJ, kulturni program so oblikovali MePZ U3 IN LITERARNA SKUPINA U3 , Cerkev na Kopanju

LIKOVNE RAZSTAVE
-Odprtje likovne razstave : SLIKE S PESKOM, UE GROSUPLJE, 14. februar 2017
-Odprtje razstave v Župnijski cerkvi sv. Mihaela Grosuplje, DRUŽINA, RADOST LJUBEZNI,11. junija 2017
-Odprtje razstave ,SPREHOD MED REALNOSTJO IN ABSTRAKCIJO. Mestna knjižnica 02. junij 2017
-Odprtje razstave UPORABNA KERAMIKA IN RELIEFI, v Mestni knjižnici Grosuplje, udeležencev poletne delavnice na kmetiji Gioahin na Peči, pod mentorstvom ak kip. Anje Šmajdek, 20. oktober 2016
-poletna delavnica na turistični kmetiji GIOAHIN na Peči, pod mentorstvom ak. kiparke Anje Šmajdek, UPORABNA KERAMIKA, v junij 2017

BARVE GLASBE IN BESEDE Z RECITATORJI LITERARNE SKUPINE UTŽO( Katja Bricelj, Rozi Fortuna, Martin Oblak, Kristina Oblak, Ivo Puhar, Marija Samec, Tatjana Rojko in Franci Zorko)

-1.večer SVOBODEN KOT PTICA, HYDEN, DVORAK, 18.oktober 2016
-2. Večer BARVE ČASA- glasbeno literarna kontemplacija, Bojana Šalič, Podešva. 29. november 2016
-3. večer NITI ŽIVLJENJA, 14. februar 2017
-4. večer PA KAJ ZATO , ČE SVET NI RAVEN, 21. marec 2017
-5 večer: ZAHODNO -VZHODNI DIVAN, 30 maj, 2017
-6 večer: ENA SAMA LJUBEZEN. 04 julij 2017
– koncert baročne glasbe: GLASBA OD SRCA, stara cerkev sv. Mihaela Grosuplje, 04. september 2017
-poseben dogodek: glasbena pravljica: KAKO SO BASKU IN VIOLETI ZRASLA KRILA, avtorice Ksenije Medved in članov klavirskega tria ARS MUSIKA, 10 . januar 2017, Mestna knjižnica Grosuplje

-NOČ KNJIGE 21. april . 2017, v Mestni knjižnici Grosuplje, predstavitev pisateljice Majde Senčar in literarnega dela ODSEV- zgodbe in otroške domislice. V kulturnem programu so sodelovali člani literarne skupine in MePZ U3.

-STROKOVNA predavanja prof. dr. Boruta Štruklja s Fakultete za farmacijo iz Ljubljane:
3. februar 2017.,ZDRAVILNA ZELIŠČA ZA ZDRAVLJENJE REVMATIZMA IN PUTIKE
10. marec 2017, ZDRAVILNA ZELIŠČA ZA ZDRAVLJENJE LEDVIC, MEHURJA IN JETER
21. april 2017, ZDRAVILNA ZELIŠČA- MOŽGANI

-ŠPORTNO DRUŽENJE TREH GENERACIJ z otroci vrtcev, s starši, dedki in babicami. Predstavitev gibanja, društva ZDRAVJE, 1000 gibov.
26.maj 2017, pohod po Rožletovi poti.

-Odprtje rasztave fotografskega krožka ŠTIRJE LETNI ČASI , mentor FRANCI ZORKO
02.junij 2017, Dvorana Mestne knjižnice Grosuplje in
14. februarja 2017, na UE Grosuplje, PODOBE MOJEGA KRAJA,

-ZAKLJUČNA PRIREDITEV TRINAJSTEGA ŠTUDIJSKEGA LETA , kulturni program Me PZ U3 , pod vodstvom dirigentke Gabrijele Cedilnik in korepetitorja Primoža Cedilnika
02. JUNIJ 2017, dvorana Mestne knjižnice Grosuplje

-VPIS V NOVO ŠTUDIJSKO LETO 2016-17
s kulturnim programom pevcev MePZ U3, Družbeni dom Grosuplje, 02. 10. 2017

MEŠANI PEVSKI ZBOR U3 GROSUPLJE

Na veliko željo članov smo se prvič sestali januarja 2013. Zdaj zbor šteje 30 pevcev, ki se tedensko sestajajo na vajah v prostorih O. Š. Brinje, pod vodstvom glasbene pedagoginje Gabrijele Cedilnik in korepetitorja Primoža Cedilnik
-SREČANJE PEVCEV TREH OBČIN v Družbenem domu Grosuplje :ŽePZ Harmonija Ivančna Gorica, Pevke DPŽ Tavžentroža Trebelno in MePZ U3 Grosuplje- Koncert v počastitev Martinovega praznika IZ PREŠE GRE V SODEK,
11. november 2016

-Na območnem srečanju literatov seniorjev iz občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje je Majda Senčar prejela posebno priznanje za izjemno občutljivo literarna ustvarjanje.

V literarnem zborniku UTŽO Domžale : KO ZORIJO SANJE, je objavila tri novele in prejela posebno priznanje za literarno ustvarjanje., Dom Franca Bernika Domžale,

-NORDIJSKA HOJA, JOGA, TELOVADBA ZA STAREJŠE IN POHODNIŠTVO
Velika večina naših članov skrbi za svoje zdravje in dobro telesno počutje.
Vsi programi telesnih aktivnosti so tedenski, pod strokovnim vodstvom usposobljenih mentorjev. Pohodništvo je dvakrat mesečno.
Grosuplje, 11. september 2017

Andreja Smolič, predsednica U3

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: