Zahtevnost: lahka pot
Čas hoje: 5h
Višina vzpona: 600 m
Zbirno mesto: Kulturni dom Grosuplje, ob 7.00
Oprema: primerna obutev, pohodne palice, dereze po potrebi

BEGUNJŠČICAV četrtek, 7. novembra 2013, gremo ljubitelji pohodništva grosupeljske Univerze za tretje življenjsko obdobje na Roblek, priljubljen planinski cilj, o katerem poje tudi lepa Avsenikova viža. Kadar me znanci prosijo, naj jim priporočim lahko in atraktivno pot v hribe, mi pride na misel prav pot na Roblek. Roblek je planina na gori Begunjščica, od koder je čudovit razgled po bližnji Gorenjski : vidi se otoček sredi jezera, grad  visoko na skali in … ne, ne smem vam vsega izdati.

PREVALAPeljali se bomo do Ljubeljskega predora in potem pred nekdanjo carino na levo do hotela Kompas . Tu bomo parkirali. Hodili bomo po poti grofa Borna.To je bil v stari Avstriji zelo bogat veleposestnik. Njegova posest se je raztezala od Begunj pa vse do Tržiča in še naprej v dolino Jelendol. Za lažjo hojo po svoji posesti si je dal napraviti lovsko pot po pobočju Begunjščice od Ljubelja prek prelaza Prevala in naprej po pobočju do Robleka. Na prvem delu poti do Prevale bomo imeli nekaj lepih pogledov v dolino Šentansko, imenovano po cerkvi, posvečeni Sv. Ani. Kmalu bomo prišli do dveh Bornovih predorov, zato vzemite s seboj baterije.

Roblekov domNaprej bomo šli skozi gozd in kmalu bomo na sedlu Prevala. Polovica poti bo za nami. Po kratkem počitku pred pastirsko kočo se bomo lotili še druge polovice poti. Četrt ure navkreber po gozdu, potem pa bomo hodili po panoramski poti vse do koče na Robleku. Jasno nam bo, zakaj je Slavko Avsenik zložil tako čudovito skladbo o Robleku.

Vabljeni vsi, ki bi vas pot zanimala, več informacij pa lahko dobite na telefonu
031 236 801.

PS Zaradi slabih vremenskih napovedi za petek smo tokratni pohod prestavili na četrtek, na edini dan, ko vremenarji v tem tednu napovedujejo sončno vreme.

Napisal Anton Rajh

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: ,