pri slapu MostniceČetrtek, 18. september 2014
globokoPočitnice na naši univerzi se počasi končujejo in pohodnike sem 18. septembra povabil na umirjen pohod v dolino Voje. Dolina leži v zaledju Stare Fužine na Bohinjskem. Po poletnem počitku je bila to prava “turca” za postopno pripravo na pohode.

Zoisov gradV Staro Fužino smo se pripeljali po zgornjem delu Bohinjske dolinemimo Bohinjske Češnjice in Srednje Vasi v Bohinju. V obeh vaseh je še ohranjenih precej kozolcev, kmečkih domov in gospodarskih zgradb. Sprehodili smo se skozi vas Stara Fužina, na robu vasi pa smo si ogledali Zoisov grad in ostanke Zoisove železarne. Nedaleč od tu nas je čakalo malo gradbeno čudo – skoraj 250 let star kamniti Hudičev most.Tako je imenovan zato, ker je v drznem loku zgrajen preko dvajset metrov globoke struge potoka Mostnica, okrog mostu, ki ga je dal leta 1777 zgraditi baron Žiga Zois, pa se je spletla tudi legenda.

hudičev most-001Stara legenda pravi, da so Bohinjci gradili most do večera, zjutraj pa je bilo vse podrto. In so sklenili, naj most naredi kar sam hudič. Ta je v zameno za gradnjo zahteval prvo dušo, ki bo prišla čez most. Eden izmed kmetov je imel psa in ko je bil most zgrajen, je na drugo stran vrgel kost, njegov pes pa je skočil za njo. Tako je hudič dobil pasjo dušo. V jezi je zamahnil z repom in podrl ograjo, most pa še vedno stoji.

Narava si je tukaj privoščila nenavadne stvari: dvajset in več metrov globoka struga potoka je na nekaterih mestih široka komajda 1 meter in te tesni domačini imenujejo korita Mostnice.
Šli smo ob bregu Mostnice in uživali v čudovitih pogledih na razpenjen potok. Potok teče skozi korita dva kilometra. V nekaj minutah od korit naprej pa smo prišli iz gozda in se znašli pred planinsko kočo na Vojah. Od tu naprej smo hodili po travnikih skozi naselje nekdanjih pastirskih stanov, danes spremenjenih v počitniške hišice. Na koncu naselja je eden od stanov lepo urejen v Okrepčevalnico pri slapu. Še 15 minut in že smo ugledali cilj našega pohoda . slap Mostnice. To je lep slap z mnogo vode in, zanimivo, voda takoj odteka v korita. Zaradi precejšnje vlage pri slapu smo se vrnili do okrepčevalnice, kjer imajo dobro gobovo juho in slastne jabolčne in skutine zavitke. Zadovoljni smo se po drugem breg Mostnice ob koritih vrnili v Staro Fužino.
Prispevek pripravil: Anton Rajh
Fotografije: Anton Rajh


(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: ,