Dvorana Kulturnega doma Grosuplje, ponedeljek, 1. 10. 2018

Univerza za tretje življenjsko obdobje vsako akademsko leto prične z uvodno prireditvijo. Letos smo se zbrali v Kulturnem domu Grosuplje v ponedeljek, 1. oktobra 2018.

Že drugo leto je našo uvodno prireditev počastil prof. dr. Borut Štrukelj. Magister farmacije in izvedenec za biološka zdravila je osem let, od leta 2004 do 2012, delal za Agencijo EMA v Londonu kot izvedenec za nadzor zdravil, in sicer na enotedenskih sejah vsak mesec, in je tako dodobra spoznal njeno delovanje in moč. Na tokratnem predavanju nas je seznanil z medicinskimi gobami. Nekatere najdemo tudi v naših gozdovih, večinoma jih lahko uživamo surove ali kuhane.

Zdravilni učinki gob so že dolgo poznani, vendar še vedno odkrivajo nove snovi, ki zdravijo različne bolezni. Homeopati in tudi farmacevtska industrija s pridom uporabljajo zdravilne snovi iz gob. Profesorjevo predavanje je bilo dinamično, iskrivo, zanimivo in duhovito, zato komaj čakamo na obljubljena predavanja med šolskim letom.

Osrednji gost Univerze za tretje življenjsko obdobje pa je bil naš krajan olimpionik Miro Cerar. Znani pravnik je tudi eden najuspešnejših športnikov vseh časov, saj je Sloveniji priboril največ kolajn na velikih tekmovanjih. Bil je prvi, ki mu je uspelo dvakrat zapored osvojiti naslov evropskega prvaka v mnogoboju v seštevku nastopov na vseh orodjih.

Njegovo paradno orodje je bil konj z ročaji. Na prvenstvih stare celine je kolajne osvajal tudi na vseh drugih orodjih, naslove evropskega prvaka pa je osvojil še na krogih, bradlji in drogu. Leta 1999 je bil sprejet v Mednarodni gimnastični hram slavnih, leta 2011 pa tudi v Hran slavnih slovenskih športnikov.

Dvakratni olimpijski prvak, štirikratni svetovni in desetkratni evropski prvak na konju z ročaji – to je le nekaj izjemnih dosežkov našega gosta, ki nam je spregovoril o svojem športnem življenju. Življenje športnika v njegovem času je bilo drugačno, kot je danes. Ni imel cele ekipe trenerjev, maserjev, zdravnikov, strokovnjakov za prehrano. Pojedli so vse, kar so dobili, saj so bili večinoma lačni. Tudi če so bili poškodovani, niso imeli prave zdravniške oskrbe. Masaže je bil deležen le enkrat in še to od zdravnika tuje reprezentance. Profesionalizma tedaj še niso poznali, ob treningih in tekmovanjih so morali poskrbeti tudi za prihodnost, študirali so, da so si pridobili poklic. Sedaj se mu je življenje upočasnilo in tudi nam je svetoval, da v teh letih ni treba več samo hiteti, ampak lahko kaj naredimo bolj zlagoma.

Uvodna prireditev je bila letos posvečena športnim dejavnostim naše univerze. Naša »rektorica« Andreja Smolič je izpostavila predvsem športne dejavnosti in skupine UTŽO.  S pomočnico Doro Adamič sta se letos precej namučili, da sta poiskali nove prostore za številne študijske skupine.

Kot vedno, od svoje ustanovitve naprej, nas je pozdravil Mešani pevski zbor U3, ki ga vodita Gabrijela in Primož Cedilnik. Zapel nam je tri pesmi: Dve beli brezi, Avsenikovo Viharnik vrh gora in za zaključek še Grosupeljsko himno, ki je postala že kar zaščitni znak našega zbora. Solista sta bila basist Tine Zibelnik in tenorist Tone Zalar, na harmoniko ju je spremljal Primož Cedilnik. Pesem je v celoti delo našega občana, violončelista in profesorja Edvarda Adamiča.

Kot novost smo letos ponudili svojim članom še oranžni abonma v Slovenski filharmoniji in svoje člane povabili k vpisu. Veseli smo, da nas UTŽO s svojimi programi poziva k raznoterim aktivnostim in nas tako ohranja vitalne in aktivne.

Zapisala Marija Samec, fotografiral  Franci Zorko

(Skupno 3 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: , , ,